Smudgen is het reinigen van je omgeving,je  huis,jezelf en andere mensen door middel van rook om ze te verlossen van negatieve energieën. Traditioneel wordt smudgen gebruikt door de indianen bij hun rituelen. Tegenwoordig kennen we het vooral vanwege de new-agebeweging. In het sjamanisme wordt het gebruikt voordat een ceremonie plaatsvindt of om een ruimte te reinigen.  Er zijn heel veel verschillende kruiden waar je mee kunt reinigen, elk heeft zijn eigen gunstige eigenschappen.

Regel matig organiseren wij workshops smudgen....nieuwe data vind u onder de rubriek agenda-geplande activiteiten.

Witte salie: Wij verkopen dit zowel in losse blaadjes als in smudges. Een smudge is samengesteld uit meerdere witte salie blaadjes, die vervolgens samengebonden zijn. De werking van een smudge en losse blaadjes is hetzelfde. Witte salie heeft een zware geur en is uitstekend om te gebruiken voor het weghalen van zware energieën. Daarnaast helpt witte salie ook om goed te kunnen aarden.

Palo santo: Dit wordt ook wel heilig hout genoemd en heeft een heerlijke, houtige en kruidige geur.  Palo santo is een fijne zuiverings methode die je dagelijks kunt inzetten. Zij helpt de wat zachtere energieën weg te halen die niet thuis horen in je aura én brengt een positieve sfeer.

Maar ook…

Florida water: Florida water komt uit Peru en wordt gebruikt bij rituelen ten behoeve van reiniging en zuivering.  Doe een scheutje Florida water in je sopje, sprenkel het bij de voordeur en/of reinig jezelf door wat Florida water in je badwater te doen. Florida water is voor alle energieën geschikt: Van de lichtere energieën tot de zwaardere energieën.je kan het ook in een sprayflesje doen om mee te nemen onderweg zodat je als het nodig is je aura kan vernevelen.

Sweetgrass: Sweetgrass is een in een vlecht gemaakte grassoort die ideaal is om te gebruiken nadat een ruimte gereinigd is. Sweetgrass vult de ruimte met positieve energie en een warme, zoetige geur. Gebruik sweetgrass dus na salie, palo santo of Floridawater.

Wierook:  palo santo wierook en witte salie wierook. Deze wieroken zijn goed geschikt om de ruimte te reinigen, maar ik vind ze persoonlijk minder krachtig dan gewoon palo santo of salie. Bij voorkeur gebruik je dus deze wierook als dagelijkse wierook voor nèt wat extra reiniging, maar voor een echte zuivering gebruik je één van de andere bovengenoemde artikelen. De palo santo wierook ruikt trouwens wel onwijs lekker en is geschikt om dagelijks te branden.

Het ritueel

een smudge ritueel is heel leuk om te doen.. je kan iedere dag even lekker met wat palo santo  starten. Toch is het belangrijk dat je een zuivering niet ‘even snel tussendoor doet’, want dat maakt het minder krachtig. Hieronder een stappenplan hoe je een zuiverings ritueel van een ruimte zou kunnen uitvoeren:

Stap 1: Ruim de ruimte op. Stofzuig, haal het stof weg en zorg dat de rommel is opgeruimd.Als dit je niet lukt ,geen probleem begin dan toch aan de volgende stap

Stap 2: Reinig jezelf: ga met je gekozen cleansing artikel, zoals palo santo, om jezelf heen. Steek hiervoor het palo santo stokje aan, hou deze een tijdje in een vlam (van bijvoorbeeld een kaars), zodat hij goed brandt. Laat het stokje even branden en blaas deze vervolgens uit, zodat het stokje goed rookt. Laat de rook om je heen dwarrelen, terwijl je visualiseert dat je aura opgeruimd wordt.

Stap 3: Ga de ruimte rond met bijvoorbeeld de palo santo. Gaat hij ondertussen een keertje uit? Geen probleem. Gewoon weer even opnieuw aansteken. zuiveren vraagt om geduld: geen snelheid of ongeduldigheid. Terwijl je door de ruimte loopt is het weer belangrijk om te visualiseren dat de energie die je uit de ruimte wil halen weg gaat. Ik visualiseer dat de energie voor de ramen gaat hangen, wachtend op de vrijheid, want het wil weg uit de kamer die ik zo zorgvuldig aan het zuiveren ben.

Stap 4: Wanneer je de ruimte rond bent geweest, zet je de ramen open. De energie die niet meer in de ruimte hoort te zijn, zal verdwijnen.