Wat is EM?

EM is een 100% natuurlijke mix van verschillende bacteriën, schimmels en gisten. De diverse producten met EM hebben een krachtige werking voor je gezondheid en die van je huisdieren, je huishouden en tuin. De heilzame micro-organismen in EM ‘eten’ alle ongezonde micro-organismen weg. Zo verdwijnen geurtjes, schimmels en kwalijke bacteriën uit je omgeving.

Hoe werkt EM?

Simpel gezegd zijn er in de wereld van de kleine beestjes ‘plusjes’, ‘minnetjes’ en ‘plusminnetjes’. De ‘plusminnetjes’ zijn in de meerderheid en volgen de ‘plusjes’ of de ‘minnetjes’. Effectieve micro-organismen zijn de ‘plusjes’.

De ontdekker van EM, hoogleraar tuinbouwkunde Teruo Higa, stelde vast dat slechts enkele stammen van micro-organismen zo dominant zijn dat zij de richting kunnen bepalen. De grote massa is neutraal en volgt de meest dominante groep. Dit noemen ze het dominantie principe.

We moeten dus zoveel mogelijk de opbouwende, levensbevorderende micro-organismen laten toenemen, dan volgt de massa vanzelf!

Uiteindelijk wist Teruo Higa uit zo’n 2000 soorten goede micro-organismen er 80 te destilleren die bijzonder effectief zijn: EM dus.

Samenstelling van EM

Ieder van de verschillende micro-organismen in de EM heeft specifieke taken. Bovendien bevorderen ze ook nog eens elkaars werking. De afvalstoffen van de ene soort zijn weer voeding voor de andere soort. Het resultaat is een afscheiding van grote hoeveelheden voedingsstoffen, waaronder vitaminen, aminozuren, organische zuren en antioxidanten.

Ze komen zo uit de vrije natuur en zijn dus niet bewerkt of gemanipuleerd en worden op natuurlijke wijze gekweekt.

EM bestaat uit 5 groepen van Effectieve Micro-Organismen:

Fotosynthetiserende bacteriën

Deze spelen de hoofdrol. Ze maken waardevolle stoffen aan uit wortels, organische stoffen en uit schadelijke gassen, door zonlicht en warmte van de bodem te benutten. Ze dragen bij tot een betere benutting van het zonlicht, dus een betere fotosynthese. Planten nemen de stofwisselingsproducten van deze bacteriën rechtstreeks op. De fotosynthetiserende bacteriën bevorderen toename van andere bacteriën en binden stikstof.

Actinomyceten
Deze onderdrukken schadelijke schimmels en bacteriën en kunnen samenleven met fotosynthetiserende bacteriën.

Gisten
Deze vervaardigen anti-microbiële en waardevolle stoffen voor de plantengroei. Hun stofwisselingsproducten zijn voedsel voor onder andere melkzuurbacteriën en Actinomyceten.

Melkzuurbacteriën
Deze onderscheiden zich onder andere door een krachtige steriliserende eigenschap. Zij onderdrukken schadelijke micro-organismen en bevorderen een snelle afbraak van organische stof. Zij kunnen de voortplanting van Fusarium, een schadelijke schimmel, onderdrukken.

Schimmels die fermentatie (gisting) teweegbrengen
Deze breken de organische stof snel af. Zo onderdrukken zij stank en voorkomen aantasting door schadelijke insecten.

Meer weten over EM kijk dan bij onze tuinboeken.

Wipe en clean

Zo werkt het

Wipe & Clean zorgt ervoor dat de goede micro organismen in de meerderheid zijn en zo de werking van schadelijke micro-organismen onderdrukken. Zo ontstaat, van nature, een aangename en frisse omgeving en het schoonmaakproces zo ecologisch als mogelijk te maken. Effectieve Micro-organismen maken het verschil …

 

 

 De probiotische schoonmaakmiddelen van ‘Wipe & Clean’ smoren stank en ziekteverwekkers in de kiem. Zij bevatten die probiotische Effectieve Micro-organismen (EM), die geleidelijk werken. Afhankelijk van de toepassing mag je een effect verwachten tussen enkele uren, bijvoorbeeld geurhinder tot soms enkele jaren, bijvoorbeeld om de bodem vruchtbaarder te maken. De EM-technologie steunt op twee pijlers: fermentatie en dominantieprincipe. Fermentatie is een eeuwenoude bewaringstechniek die ervoor zorgt dat de goede micro-organismen zich vermeerderen. Het eindresultaat is een hoogwaardig product, rijk aan diverse stofwisselingsproducten zoals alcoholen, organische zuren, antioxidanten, natuurlijke vitaminen, enzymen, … Omgekeerd treedt er rotting en stank op wanneer schadelijke micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. De stofwisselingsproducten die dan worden geproduceerd zijn: ammoniak, mercaptanen, sulfiden, … Dominantieprincipe In de wereld van micro-organismen zijn er verschillende groepen. Er is een kleine groep (positieve) dominante Effectieve Micro-organismen , een groep dominante schadelijke micro-organismen én een groep volgelingen. Er is een voortdurende machtsstrijd gaande tussen de effectieve en de schadelijke organismen. De miljarden volgelingen wachten af wie de overhand krijgt. Dan passen ze zich aan en volgen of imiteren de overwinnaar. Als iedereen EM gebruikt, wordt gans de natuur schoon Waar de effectieve micro-organismen de overhand krijgen 

12,00 €

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

luchtverfrisser

EM natuurlijk fris is een 100% natuurlijke luchtverfrisser op basis van Effectieve Micro-organismen met basilicum

8,00 €

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

microferm

Microferm bestaat uit kant en klaar geactiveerde Effectieve Micro-organismen. Een mengsel van actieve bacteriën, schimmels en gisten die ontstaan door het fermenteren van Effectieve Micro-organismen met rietsuikermelasse. Door de microferm bijvoorbeeld met plantenwater verdund mee te geven zorg je voor een evenwichtige balans van micro-organismen in je tuin.

Kant en klaar:

Dit product is klaar voor gebruik en kan verdund worden tot 1 op 100. U maakt dus tot 200 liter vloeistof van deze microferm.

Toepassingen:

Herhaaldelijk gebruik van Microferm doet het aantal opbouwende positieve micro-organismen stijgen. Het gebruik van Microferm in zuurstofarme omstandigheden leidt tot fermentatie. Dit is een bewaringstechniek waarbij energie, organisch materiaal en voedingstoffen behouden blijven. Hierdoor is de teruggave voor de bodem groter en rijker (Bokashi). Een effeciënte manier van verteren beperkt de vorming van ammoniak verbindingen. Geurhinder en de daarmee gepaarde vliegen worden hierdoor vermeden in de stal of op de mesthoop.

Dosering:

Steeds te verdunnen in Water bespuiting 1 a 2%, volume behandeling 1 a 2 liter per m3.

11,00 €

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

bokashi set

Bokashi Starter zemelen in zak per 2 kg verpakt. De effectieve micro-organismen blijven goed en gaan werken na aanraking met vocht.

Bokashi Starter wordt gebruikt in Bokashi emmers en kunt u ook direct in de bodem verwerken. Het is een hoogwaardige voedingsbron voor micro-organismen in de grond.

Inhoud verpakking: 4 x 2 kg zemelen
Herkomst: Nederland
Verbruik: gemiddeld 6 kg per jaar (deze verpakking is voor 1-1,5 jaar)

Over Effectieve Micro-organismen

De Bokashi emmer waarin we keukenafval fermenteren is het eindproduct van jarenlang onderzoek van de Japanse professor Teruo Higa. Hij ontdekte dat goede bacteriën kunnen worden geactiveerd door het toedienen van Effectieve micro-organismen. Daarmee neemt hij afstand van de gangbare landbouwtechnieken die erop zijn gebaseerd om met grote hoeveelheden chemicaliën schadelijke micro-organismen te doden. Met effectieve micro-organismen heeft professor Higa ontdekt dat goede bacteriën opleven en de schadelijke bacteriën onderdrukken. EM is gebaseerd op onderzoek en ervaring en wordt wereldwijd gebruikt in de professionele land- en tuinbouw.

Effectieve micro-organismen zorgen voor evenwicht op het gebied van milieu, gezondheid en voedselvoorziening. EM is een samenstelling van diverse micro-organismen met iedere een specifieke taak. Het gaat ondermeer om gisten en melkzuurbacteriën. Ze komen allen voor in de vrije natuur. Bij EM draait alles om het activeren van de goede bacteriën, in plaats van het doden met chemicaliën zoals gebruikelijk is. In de Bokashi-starter is het hoofdbestanddeel tarwezemelen die zijn gefermenteerd met EM-Actief. Dat is te herkennen aan een zoetzure geur, te vergelijken met het gisten van wijn en bier.

Dit werkt samen met de Bokashi Keukeemmers

Bereiding

 1. Snij GFT-afval in kleine stukjes.
 2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de bodem van de keukenemmer.
 3. Breng een laag van verse GFT-afval in de emmer.
 4. Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de GFT-afval.
 5. Druk de GFT-afval aan.
 6. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
 7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
 8. Tap dagelijks het verzamelde sap af. Dit sap kan gebruikt worden als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap met 100 delen water.
 9. Laat de GFT 1-2 weken in de Bokashi keukenemmer fermenteren.
 10. De GFT-Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft.
 11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
 12. Praktisch gebruik van GFT-Bokashi staat verder in deze brochure.

Waarde van GFT-Bokashi

In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.

Bokashi zorgt voor een:

 • Goede voeding voor het bodemleven.
 • Ontgiftende werking op de bodem.
 • Goed leefmilieu voor micro-organismen.
 • Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

 • De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en antioxidanten.
 • Een verschuiving naar een opbouwende ziekte-onderdrukkende bodem.
 • Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

 

60,00 €

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

bokashi strooisel

 

EM BOKASHI BODEM VERRIJKING

Bokashi is geschikt als bodemverbeteraar en is een voedingsbron voor micro-organismen die in de bodem leven.

Het strooisel wordt gevormd door de fermentatie van stromeel en appelpulp door Effectieve Micro-organismen.

In de bodem zorgt het voor efficiëntere omzetting van organisch materiaal en verhoogt het de biodiversiteit. Daarnaast vormt het een ideale voedingsbron voor micro-organismen die in de bodem leven , zich vermeerderen en domineren over de schadelijke bacteriën , virussen en schimmels.

Bokashi strooisel bevat veel stofwisselingsproducten (natuurlijke antibiotica, groeihormonen, organische zuren…), bekomen door de fermentatie die de plantengroei positeif beïnvloeden.

Strooi de Bokashi over het gazon of de moestuin. Verwerk indien mogelijk de Bokashi in de grond.

Verbruik : Voor een oppervlak van 50 m² volstaat 25 Kg per jaar.

Het beste resultaat bekomt men als men gelijktijdig de bodem verrijkt met natuurlijke compost.

De Effectieve Micro organismen herstellen de balans van de micro-organismen in de tuin grond (schimmels en bacterën).

Inhoud verpakking:  2 Kg -10 Kg – 25 Kg EM Bokashi

enkel afhalen door te zwaar gewicht

 

20,00 €

 • Beschikbaar